27 Şubat 2011 Pazar

'Şey' değil insanlık tarihi...


Sayın başbakanımız dün yine esti gürledi. Marmaray projesiyle ilgili “Yok arkeolojik şey, çanak çömlek çıktı” diyerek arkeoloji konusundaki engin bilgisini gözler önüne seren, Tayyip Erdoğan'ın 'şey' olarak adlandırdığı arkeolojik, paleontolojik ve antropolojik bulgular ise bunun tam tersini söylüyor. Kazılarda bugüne eski yerleşimlere ait bir liman, 35 batık gemi, 9 gömü ve 30 binden fazla taşınabilir tarihi eser, binlerce kemik ortaya çıktı. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Necmi Karul'a göre kazılardan çıkan eserlerin dünyada başka bir emsali yok. Yenikapı’da dünyanın en zengin batık koleksiyonundan, tarih öncesi döneme, ilk çiftçi topluluklarından, ilk İstanbullulara ait bir köye kadar çok sayıda eser açığa çıkarılmış. Bu köydeki kalıntılar oksijensiz bir ortamda olduğu için dünyada da emsali olmayan buluntular niteliğinde olduğunu belirten Sayın Karul, başbakanın yeteri kadar bilgilendirilmediğinin altını çizdi.

İstanbul Arkeoloji Müdürü ve Marmaray Kazıları Başkanı Zeynep Kızıltan ise İnsanlık tarihi ve dünya arkeolojisi açısından çok önemli buluntuların ortaya çıkarıldığını belirtip. İstanbul’daki yarımadanın tarihini günümüzden 8 bin yıl geriye götürdü ve Yenikapı’da ortaya çıkan Theodosius Limanı ve liman içinde 35 teknenin gün ışığına çıkarılmasının Doğu Roma’nın denizciliği açısından çok önemli sonuçlar getirdiğine dikkat çekti. Ayrıca Neolotik döneme ait 9 gömünün (iskelet)ve yaklaşık 30 bine yakın da taşınabilir kültür varlığının gün ışığına çıkarılmasının eser bakımından zengin olan ülkemizin zenginliğine zenginlik kattığını belirtti.

Genel bir değerlendirme yapacak olursak. Düşünceleri ile ilgili eleştirilere cevap olarak söylediği 'Gömleğimi değiştirdim' sözünün ya kullanma tarihi geçti ya da değiştirdiği gömlek dar gelmeye başladı. Öyle bir hayal dünyasında yaşar hale geldi ki, yüzlerce, binlerce yıllık kalıntıları, insan uygarlığının tarihini gözler önüne seren değerli arkeolojik kalıntıları kendi hükümetine yönelik bir "engelleme" komplosunun parcası olarak görür oldu. Çanak çömlek diyerek önemsemediği kültürel kalıntılar bin yıl sonra bile önemini koruyacak oradan çıkan bulgular belkide geçmiş 9000 yıla ışık tutacak. Marmarayın 5 yıl ertelenmesinin ise denizin dibinden fışkıran eserlerin öneminin yanında değersiz kalacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder